Ringorm

Ringorm är en vanlig hudåkomma bland brottare. Ringorm är en ofarlig svampinfektion i huden som med rätt behandling går snabbt att bli av med. Brottare som har ringorm får inte delta i träning (på mattan) eller tävling förrän ringormen är helt borta. 

Saxat från 1177 vårdguiden

Allmänt
 
Ringorm, eller revorm som den också kallas, är en hudsjukdom. Den orsakas av en svamp som ger utslag på huden eller i hårbotten.
Den vanligaste orsaken till ringorm är smitta från person till person. Det är också vanligt att sjukdomen smittar från husdjur som katt till människa och sedan vidare till andra människor. Sjukdomen är ovanlig, men ibland kan epidemier uppkomma på till exempel förskolor.

Symtom
Det vanligaste symtomet på ringorm är små röda och kliande, runda eller ovala utslag. Ytan är ofta fjällande eller småknottrig.
Storleken på utslagen kan variera från någon millimeter till flera centimeter. När utslagen är större kan de börja läka i mitten och får då sin typiska ringform.

Behandling
Ringorm läker oftast inte av sig själv utan behöver behandlas med svampmedel. I första hand används en kräm, men ibland behövs behandling med tabletter.
Ett infekterat djur kan behöva få behandling av veterinär.

När ska du söka vård?
Om du får ett kliande hudutslag som växer i storlek ska du kontakta en vårdcentral.
Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Källa 1177 Vårdguiden

Ringorm